VÝSKUM

VÝSKUM

Jednou zo silných stránok spoločnosti Ferrero je priebežný výskum s cieľom navrhovať ešte viac inovačné a jedinečné výrobky. Táto náročná výzva je v rukách spoločnosti skupiny – Soremartec (Société de recherche de marketing et technique) – kde sa odohrávajú všetky výskumné a vývojové aktivity skupiny Ferrero .
Poslaním spoločnosti Soremartec je skúmať, navrhovať a vyvíjať nové produkty, ktoré by prísne dodržiavali filozofiu spoločnosti Ferrero: absolútne originálne produkty, ktoré môžu vytvoriť nové oblasti trhu vďaka svojím exkluzívnym prísadám získavaným veľmi zložitými technologickými výrobnými procesmi.
Jednou zo strategických aktivít skupiny je uloženie úlohy skupine odborných technikov, ktorá spočíva v skúmaní chuti a vzhľadu výrobkov a sledovania potravinárskeho odvetvia, aby nám neunikli žiadne nové a nezvyklé systémy, často vypožičané z iných odvetví, ktoré by mohli byť užitočné pri transformácii surovín na „špeciálne“ výrobky, a v navrhovaní výrobných systémov, ktoré zaručia vyššiu akosť a efektívnosť výroby s nižšími nákladmi.

TECHNOLOGIE

TECHNOLÓGIA

Jediný spôsob, ako môže spoločnosť zásobovať trh miliónmi kvalitných cukrárskych výrobkov denne, je zamerať sa na stratégiu neustálej inovácie uplatňovanej nielen v procese výroby, ale aj v balení. To je prípad spoločnosti Ferrero, ktorá každý rok investuje do aplikácií svojich organizačných a technických inovácií do svojich výrobných liniek. Spoločnosť je držiteľom radu patentov, ktoré chránia tvorivú činnosť a predstavivosť jej návrhárov, ako je aplikovaná na techniky priemyselnej výroby.
Trvalý dôraz na kvalitu v spojení s potrebou vytvárať celkom jedinečné cukrovinkárske výrobky, často vyžaduje vývoj špeciálnych techník a strojov. V prípade spoločnosti Ferrero Rocher ide napríklad o okrúhlu vafľu. Tento špeciálny prvok – nezvyklý tvar vafle, ktorý bol už medzitým uplatnený v mnohých ďalších výrobkoch Ferrero – si vyžadoval výskum a konštrukciu špeciálneho stroja, ktorý bol predtým na trhu neznámy. Ferrero tiež určuje ďalší smer vývoja svojím avantgardným balením, pre ktorého účely študuje a vyvíja druhy obalov schopné zlepšiť ochranu a zachovanie akosti výrobkov a predĺžiť tak ich životnosť (a teda čas do odporúčanej spotreby). To je zaručované starostlivým testovaním všetkých fyzikálnych, chemických a mikrobiologických podmienok. A najdôležitejší je vývoj nových technických riešení, ktoré dokážu zaistiť, že obal ochráni výrobok pred extrémnymi teplotami v nepriaznivých klímach a bude aktívny (dokáže napríklad chrániť a uchovávať potraviny vďaka absorpcii kyslíka), nedá sa pokrčiť (a dokáže tak ochrániť výrobky pred prípadnými deformáciami) a vytvorí pevnú kyslíkovú bariéru (vďaka vysoko nepriepustnej fólii, ktorá je najmä nepriepustná pre kyslík) ako prevenciu oxidácie.
Aj jednoduché postupy, ako je uviazanie stužky alebo ozdobenie výrobku, môžu byť problematické, ak je potrebné ich urobiť s obrovským množstvom hotových výrobkov. Tento proces sa prakticky nedá zvládnuť manuálne bez toho, aby sme riskovali kvalitu výrobkov. Z toho dôvodu musela spoločnosť Ferrero zaviesť vysokú úroveň automatizácie svojich výrobných liniek, aby zlepšili vzhľad svojich výrobkov štandardnými ozdobami pri udržaní minimálneho počtu potrebných výrobných krokov. Systémy a stroje boli navrhnuté tak, aby dokázali pracovať na mnohých výrobkoch súčasne, a pritom si udržali individualitu starostlivosti a pozornosť typickú pre ručne robené výrobky.